10 evenimente Hour of Code „Minecraft” sunt organizate zilele acestea în 8 localități din țară - București, Bacău, Bârlad, Bicaz, Constanța, Onești, Piatra Neamț și Râmnicu Vâlcea - de către Microsoft și Asociația Techsoup pentru a promova pasiunea pentru programare la elevii de gimnaziu și de liceu din România.
Peste 700 de elevi de gimnaziu și liceu din 8 localități din România învață să scrie primele linii de cod pe baza tutorialului “Minecraft”, sub coordonarea profesorilor lor de informatică din acceleratorul Predau Viitor în predarea informaticii și a echipei de evanghelism tehnic sau Developer Experience Microsoft (DX Team Microsoft) în România. Evenimentele, parte din programul Hour of Code – Ora de Programare, sunt organizate săptămâna aceasta în cadrul Computer Science Week, inițiativă globală anuală susținută de Microsoft.
Este al treilea an consecutiv în care Asociația Techsoup în parteneriat cu Microsoft organizează evenimente în cadrul campaniei globale Computer Science Week, ajungând până acum la peste 1.700 elevi de gimnaziu și de liceu din România.
Până pe 10 decembrie, elevi de gimnaziu și de liceu din București, Bacău, Bârlad, Bicaz, Constanța, Onești, Piatra Neamț și Râmnicu Vâlcea învață să programeze pe baza tutorialului „Minecraft” în timpul orelor și laboratoarelor de informatică sau în evenimente speciale în care elevii de liceu sunt mentorii elevilor de gimnaziu, evenimente create de profesorii de informatică Predau Viitor pentru a ajuta elevii să își antreneze pasiunea pentru programare cât mai devreme în parcursul școlar.
Lansat în noiembrie anul acesta de echipa Microsoft în parteneriat cu Code.org și creat de către designerii originali ai jocului Minecraft, noul tutorial Minecraft Hour of Code Designer provoacă elevii de data aceasta să își creeze propriul joc Minecraft și să învețe să programeze elementele jocului sau interacțiunea dintre ele. La finalul celor 12 sarcini de dificultate medie, elevii reușesc să exerseze mai bine prin joc funcții algoritmice, ajutați și de interfața intuitivă a tutorialului care este disponibil online oricând, pentru orice vârstă la: www.code.org/minecraft
Săptămâna tutorialului „Minecraft” a debutat din nou cu un eveniment în București la sediul Microsoft: elevi de la clasa a VII-a la clasa a XII-a au parcurs tutorialul coordonați pas cu pas de Radu Matei, din echipa Developer Experience a Microsoft România. Ca mulți alți angajați ai Microsoft România, Radu Matei este și mentor voluntar în Opening Opportunities, programul de mentorat în computer science creat de Asociația Techsoup în parteneriat cu Microsoft pentru al patrulea an consecutiv. El însuși student în anul patru la Facultatea de Automatică și Calculatoare, și-a descoperit pasiunea pentru programare în liceu, când a creat o aplicație mobilă pentru un concurs organizat de Nokia:
„Ca premiu, am participat la un workshop de două zile organizat de Chief Engineer-ul Nokia și atunci cred că mi-am dat seama că programarea este un lucru pe care chiar îl pot face și îmi place.”, Radu Matei, Microsoft România
Acum, ca toți membri echipei Developer Experience, voluntariază în toate inițiativele educaționale ale Microsoft care promovează educația IT a elevilor din România, convinși fiind că viitorul carierei acestor elevi va fi cu siguranța tehnic.
Invitați speciali ai evenimentului din București au fost ENTy – echipa românească câștigătoare anul acesta a competiției globale Imagine Cup organizate de Microsoft. Flavia Oprea, Business Developer, și Cristian Alexandrescu, UX Designer, au vorbit cu elevii din București despre experiența și drumul lor tehnic alături de ENTy, la capătul căruia au câștigat premiul cel mare al Imagine Cup de 50.000 USD și o sesiune de mentorat de la Satya Nadella, CEO Microsoft.
Anul acesta evenimentele de țară de promovare a programării Hour of Code sunt organizate de către profesorii Predau Viitor:
- Ana Întuneric și Cristina Sichim, Colegiul Național Ferdinand I Bacău
- Vlad Giurcanu, Colegiul Național Gheorghe Roșca Codreanu Bârlad
- Mirela Fîrțală, Liceul Carol I Bicaz
- Corina Vinț, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București
- Eugenia Boboc, Colegiul Național Matei Basarab București
- Alina Danciu, Colegiul Național Ion Creangă București
- Violeta Tănăsescu, Liceul Teoretic Traian Constanța
- Aliana Ifrim și Otilia Panfil, Colegiul Național Dimitrie Cantemir Onești
- Gabriela Blaga, Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț
- Geta Cristina Ceaușu, Colegiul Energetic Râmnicu Vâlcea
- Miana Arișanu, Antonia Haller și Mălina Loghin, Colegiul Național Mircea cel Bătrân Râmnicu Vâlcea