Un nou bootcamp al pilotului acceleratorului în predarea informaticii creat de Asociația Techsoup cu sprijinul Romanian American Foundation a adus împreună profesori de informatică de liceu cu idei, oameni și companii cheie din industria de IT din România.
La Electronic Arts România, împreună cu Vlad Beu, senior development director, și Andrei Lăzărescu, production manager, profesorii de informatică au discutat despre necesitatea cultivării creativității în educația viitorilor informaticieni și despre munca în echipă care duce la crearea de produse tech atât de complexe cum este FIFA, produs în România de Electronic Arts.
Alături de Vladimir Oane, product director la Hootsuite, am discutat despre ce înseamnă dezvoltarea de produs și cum trecem de la o industrie tech bazată pe servicii la una bazată pe inovație. Am avut ocazia să aflăm „la cald” pentru ce ar trebui să îi pregătească profesorii de informatică pe elevii care vor să urmeze mai departe o carieră în IT. Cuvinte cheie: colaborare, înțelegerea nevoii, definirea problemei și gândirea critică.
Echipa Wyliodrin coordonată de Alexandru Radovici și Ioana Culic au ajutat profesorii de informatică să descopere bazele teoretice ale dezvoltării internet of things și posibilitatea să se joace cu kituri de dezvoltare bazate pe Raspberry PI care provoacă elevii să gândescă multi-disciplinar, utilizând în același timp noțiuni de matematică, fizică și informatică.
În cadrul bootcampului a fost organizat și un panel despre calitatea învățământul informatic din România, avându-i ca invitați și vorbitori pe Nușa Dumitriu-Lupan, inspector general informatică în Ministerul Educației Naționale, Șerban Iosifescu, președinte ARACIP, Suzana Dobre, director programe educaționale la Romanian American Foundation și Răzvan Bologa, lector universitar doctor la Departamentul de Informatică Economică şi Cibernetică ASE.
Al doilea bootcamp marchează și finalul pilotării acceleratorului în predarea informaticii Predau Viitor, care va reveni începând cu anul școlar 2017-2018 cu prima ediție completă a programului. Acceleratorul în predare Predau Viitor se va adresa atât profesorilor de informatică de liceu, cât și celor de gimnaziu, în anticiparea introducerii informaticii și TIC începând cu acest an școlar în programa nouă de gimnaziu.
Predau Viitor va ajuta profesorii de informatică de liceu să introducă elemente de multi-disciplinaritate și învățare prin proiect în predarea informaticii la profilele reale, dar și să aducă industria IT mai aproape de actul didactic și să o ajute să devină mai implicată și dedicată creșterii calității actului didactic. Gândit ca un angajament pe termen lung în creșterea calității învățământului informatic din România, pilotul din anul școlar 2016-2017 s-a desfășurat în 12 colegii naționale de informatică și licee teoretice din 8 orașe ale țării: București, Bacău, Bârlad, Bicaz, Constanța, Onești, Piatra-Neamț și Râmnicu Vâlcea – acoperind printre cele mai bune centre de învățământ informatic din România.
Profesorii participanți la activitățile celui de-al doilea bootcamp al acceleratorului Predau Viitor au fost:
- Ana Întuneric și Cristina Sichim, Colegiul Național Ferdinand I, Bacău
- Ema Faciu, Liceul Tehnologic Alexandru Vlahuță, Podu Turcului, Bacău
- Vlad Giurcanu, Colegiul Național Gheorghe Roșca Codreanu, Bârlad
- Mirela Fîrțală, Liceul Carol I, Bicaz
- Corina Vinț, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, București
- Violeta Tănăsescu, Liceul Teoretic Traian, Constanța
- Otilia Panfil, Colegiul Național Dimitrie Cantemir, Onești
- Gabriela Blaga, Colegiul Național de Informatică, Piatra-Neamț
- Miana Arișanu, Antonia Haller și Mălina Loghin, Colegiul Național Mircea cel Bătrân Râmnicu Vâlcea
Pentru informații suplimentare despre debutul programului în următorul an școlar, puteți contacta organizatorii la adresa de email predauviitor@asociatiatechsoup.ro
Predau Viitor este primul accelerator în predarea informaticii în România, creat și construit de Asociația Techsoup cu sprijinul Romanian American Foundation. Predau Viitor conectează direct profesorii de informatică de liceu la industria IT din România și îi ajută să creeze și experimenteze participativ noi metode de predare a informaticii bazate pe proiect și product development, dar și să construiască resurse didactice inovative pentru profesorii de informatică.
Asociația Techsoup este o organizație neguvernamentală independentă fondată în 2010. Creăm și oferim resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Credem că tehnologia contribuie la o societate deschisă și democratică, de aceea ne-am propus să facem tehnologia accesibilă, ușor de înțeles și familiară celor care sunt motorul schimbării sociale în România. Află mai multe despre munca noastră pe www.asociatiatechsoup.ro