Asociația Techsoup a lansat cu sprijinul Romanian American Foundation primul accelerator în predarea informaticii din România: Predau Viitor
Predau Viitor va ajuta profesorii de informatică de liceu să introducă elemente de multi-disciplinaritate și învățare prin proiect în predarea informaticii la profilele reale, dar și să aducă industria IT mai aproape de actul didactic și să o ajute să devină mai implicată și dedicată creșterii calității actului didactic.
Gândit ca un angajament pe termen lung în creșterea calității învățământului informatic din România, pilotul din anul școlar 2016-2017 se va desfășura în 12 colegii naționale de informatică și licee teoretice din 8 orașe ale țării: București, Bacău, Bârlad, Bicaz, Constanța, Onești, Piatra-Neamț și Râmnicu Vâlcea – acoperind printre cele mai bune centre de învățământ informatic din România.
La primul bootcamp de 4 zile a acceleratorului, derulat zilele acestea în București, primii profesori de informatică invitați în proiect au participat la activități și întâlniri cu reprezentanți ai mediului antreprenorial IT – Alex Lăpușan - CEO Zitec, Valerica Dragomir - director executiv Asociația Patronală a Industriei de Software – ANIS, Andrei Istrate - ambasador game development și au participat la Gala și Demo Day RICAP. De asemenea, au făcut cunoștință cu echipa GovITHub, coordonată de Dan Nechita, consilier al primului ministru.
Profesorii participanți au lucrat la propuneri concrete de metode și dezvoltarea de bune practici didactice în predarea informaticii, dar și la investigarea unor modalități de a însănătoși mecanisme didactice existente, astfel încât activitățile practice ale materiei să le ofere elevilor o imagine cât mai exactă a realităților industriei de IT și a dezvoltării de produse inovative de tehnologie.
"Lucrăm cu unii dintre cei mai buni profesori de informatică pentru a crea un model de metode didactice inspirat de product development care să ajute elevii să își exerseze abilitățile de dezvoltare de proiecte tehnice încă din liceu. Trecerea de la outsourcing la inovație și crearea unui mediu sănătos de dezvoltare de produse IT nu se poate face decât prin educație și credem că este vremea să acordăm o mult mai mare importanță învățământului secundar informatic în crearea unui mediu IT bazat pe inovație și facilitarea unei relații sănătoase cu tehnologia la copiii noștri.” a comentat Elena Coman, director de programe al Asociației Techsoup.
Pilotul proiectului va continua pe tot parcursul anului școlar 2016-2017 pentru a defini și porni la construcția de resurse pentru următorii 5 ani de program pentru profesorii de informatică de liceu și pentru a ajuta la crearea de produse de tehnologie viabile încă din această etapă a dezvoltării elevilor.
Primii profesori invitați în pilotul acceleratorului Predau Viitor sunt:
- Ana Întuneric și Cristina Sichim, Colegiul Național Ferdinand I Bacău
- Vlad Giurcanu, Colegiul Național Gheorghe Roșca Codreanu Bârlad
- Mirela Fîrțală, Liceul Carol I Bicaz
- Corina Vinț, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București
- Rodica Pintea și Adina Breaz, Colegiul Național Grigore Moisil București
- Eugenia Boboc și Rodica Dimitriu, Colegiul Național Matei Basarab București
- Alina Danciu, Colegiul Național Ion Creangă București
- Violeta Tănăsescu, Liceul Teoretic Traian Constanța
- Aliana Ifrim și Otilia Panfil, Colegiul Național Dimitrie Cantemir Onești
- Gabriela Blaga și Florentina Ungureanu, Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț
- Geta Cristina Ceaușu, Colegiul Energetic Râmnicu Vâlcea
- Miana Arișanu, Antonia Haller și Mălina Loghin, Colegiul Național Mircea cel Bătrân Râmnicu Vâlcea
Detalii și informații suplimentare despre proiect și resursele dezvoltate în proiect vor fi disponibile în curând pe www.predauviitor.ro. Puteți contacta organizatorii la adresa de email predauviitor@asociatiatechsoup.ro
Predau Viitor este primul accelerator în predarea informaticii în România, creat și construit de Asociația Techsoup cu sprijinul Romanian American Foundation.
Predau Viitor conectează direct profesorii de informatică de liceu la industria IT din România și îi ajută să creeze și experimenteze participativ noi metode de predare a informaticii bazate pe proiect și product development, dar și să construiască resurse didactice inovative pentru profesorii de informatică.
Misiunea Asociației Techsoup este să faciliteze accesul la tehnologie și să creeze mecanisme de utilizare și învățare a tehnologiei care să ajute ONG-urile, tinerii și educatorii să își atingă potențialul de dezvoltare. Află mai multe despre munca noastră pe www.asociatiatechsoup.ro