Implicarea civică a anului 2021 are nevoie de o infrastructură digitală bine pusă la punct
de Andreea Mititelu. Ilustrații: Bogdan Moga
Un studiu realizat de Institutul Național de Statistică arată că din totalul românilor care au accesat Internetul în decursul unui an, mai puțin de 15% au interacționat astfel cu autorități sau servicii publice. Mai mult decât atât, folosirea Internetului pentru participare civică și politică este specifică mai degrabă elevilor și studenților, celelalte categorii invocând motive precum lipsa serviciilor electronice la autoritățile publice, lipsa cunoștințelor în utilizarea paginilor web sau îngrijorarea privind utilizarea datelor cu caracter personal.
Luca Ciubotaru, inițiatorul grupului Rădăuțiul Civic, vede, însă, în aceste cifre mai mult decât motive de îngrijorare. El și colegii săi văd aici oportunitatea de a educa și crește comunități responsabile și capabile de a-și crea, cere și utiliza eficient resursele de care au nevoie.
„Implicarea civică a luat în mod nedrept, în mentalul colectiv, forma unui activist mereu nemulțumit, care contestă orice decizie, acțiune sau intenție a autorităților. Noi credem că activistul viitorului este cel care pune osul la treabă, alături de autorități, care vine cu soluții, cu educație, și în care actorii implicați sunt parteneri, nu inamici.”
Totul începe cu un: Sunt aici pentru tine.
Absolvent de Drept și științe economice, Luca are o experiență vastă în sectorul ONG, din care amintim anul petrecut ca Delegat de tineret al României la Organizația Națiunilor Unite, precum și postul de consilier în cadrul Guvernului tehnocrat, în Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Social. Dincolo de toate acestea, povestea lui Luca începe ca multe alte povești. Își părăsește orașul natal pentru o educație mai bună, și își dorește să poată face ceva pentru cei rămași acasă.
„Când m-am întors în Rădăuți, după perioada petrecută în Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Social, mi-am dat seama că site-ul primăriei de acasă nu era în totalitate funcțional. Așa a început totul pentru noi, cu refacerea gratuită a site-ului primăriei, moment în care ne-am dat seama că nu e niciun motiv pentru care ne-am opri aici.”
A înființat astfel, împreună cu un grup de cunoscuți și prieteni, singura organizație nonguvernamentală activă din județul Suceava, dedicată promovării bunei guvernări locale și cetățeniei active, cu numeroase acțiuni sociale, educaționale, de mediu sau de digitalizare. În numai doi ani, echipa completă a ajuns să numere peste 100 de membri și zeci de proiecte reușite, din diverse arii de lucru.
De la un website funcțional al primăriei, astăzi orașul se bucură de o aplicație mobilă, în care cetățenii află despre evenimentele locale, pot contacta consilieri și pot avea acces live la ședințele de consiliu.
„A fost o provocare să construim această cultură a transparenței și implicării, ca autoritățile să accepte să transmită live aceste ședințe, ca oamenii să aibă interesul să participe la ele, fie și online. Este o formă de implicare activă care arată tuturor părților: sunt aici pentru tine.”
Un an ca niciun altul
Anul 2020 este pentru cei mai mulți dintre noi anul pandemiei. Pentru Rădăuțiul civic, însă, lucrurile au continuat să se întâmple, poate chiar la un ritm mai susținut decât de obicei.
„Pentru noi, digitalizarea a fost un pilon esențial încă de la început, de aici și colaborarea atât de productivă cu TechSoup, pentru care suntem recunoscători. Procesul s-a intensificat anul acesta, cum era firesc, mare parte din activitatea noastră și a partenerilor noștri s-a mutat în online. O infrastructură digitală este astăzi mai importantă ca oricând.”
În paralel, viața în offline merge și ea mai departe. Implicarea socială se traduce de cele mai multe ori și prin protejarea sau îngrijirea persoanelor vulnerabile, ale căror nevoi nu se opresc odată cu pandemia. Astfel, echipa Rădăuțiului civic este în plin proces de facilitare a procesului de donare de sânge în Rădăuți, în prezent, donatorii fiind forțați să se deplaseze în Suceava, acolo fiind singurul centru din zonă.
„Exista, înainte de era COVID-19, o echipă mobilă care venea o dată pe săptămână în Rădăuți, pentru donare de sânge. Ne dorim tare mult și facem tot ce ne stă în putință ca acest obicei să revină în actualitate, pentru că donarea de sânge este salvatoare de vieți.”
Motive de optimism
Pentru mulți, mesajul că schimbarea începe cu fiecare dintre noi este doar un clișeu. Atunci când îi auzim pe cei din echipa Rădăuțiului civic spunând acest lucru, însă, imaginea prinde contur. Lecția lor pentru noi este că autoritățile nu sunt un concept vag și inabordabil, cu unica datorie de a ne servi, ci un sistem dinamic, pe care noi îi putem influența. Primii pași sunt simpli: un feedback onest, în scris, la o adresă oficială, participarea la o ședință de consiliu sau pur și simplu un status pe Facebook, în care prezentăm o soluție, mai mult decât o critică.
Și nu în ultimul rând, Rădăuțiul civic ne învață că, atunci când nu avem cadrul necesar pentru a ne pune în aplicare acțiunile, alături de oamenii potriviți, îl putem construi de la zero, pentru un viitor mai bun al nostru și al celor care ne vor urma.
În anul 2020, Rădăuțiul Civic a accesat prin Programul TechSoup România resurse de tehnologie în valoare de 1.519 USD, de la partenerii IT Bitdefender, Adobe si Adobe Unlimited. Rădăuțiul Civic folosește gratuit Slack for Nonprofits, obținut tot via TechSoup România, un serviciu cu o valoare de piața de 1440 USD anual.